Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(14901 niezalogowanych)
1 Post

(retier1)
Wiking
To jeśli jesteś dyplomowaną panią psycholog to już dawno powinnaś zauważyć że tej poloni w tym akurat miejscu nie ma Z tego co ja widzę to polak boi się otwierać na polaka a nie na środowisko do którego wszedł,czy Ty tego nie widzisz??????????????????????????? Nie wiem gdzie Ty widzisz te problemy z asymilacją z tutejszym społeczeństwem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
mepsycholog napisał:
Dino napisał:
mepsycholog napisał:
...
Chcialabym aby ujawnila sie Polonia sklonna do dyskusji, ludzie ktorzy maja cos do powiedzenia. Jesli juz jestesmy w tym kraju to po to aby normalnie zyc.Cieszyc sie zyciem, szukac powodow do radosci i motywacji.Jak na razie to widze wielu bardzo negatywnie nastawionych osob ktore nie tworza dobrego wizerunku. Staram sie znalezc rozwiazanie dlaczego tyle zlosci w Polakach? Dlaczego tak szybko atakuja, stosuja chwyt zwany najlepsza obrona jest atak?
Mieszkam poza krajem juz kilka lat i duzo podrozuje, w wielu miejscach Polacy zachowuja sie podobnie, cechuje ich brak zaufania co swiadczy o malym poczuciu bezpieczenstwa a wzielo sie to z tego, ze w Polsce podejzenia sa wszedzie i ludzie sobie nie ufaja.To z kolei konsekwencje bycia inwigilowanym przez dlugie lata, w czasach komunizmu miedzy innymi.Ja pamietam komune bardzo niewiele ale rozmawiam z ludzmi i czytam,efekty tego systemu moga sie ujawniac nawet przez kilka pokolen. Dlatego ci ktorzy wyjechali maja szanse na zmiane stylu zycia, otwarcia sie na innych, na nowe,zmiany sa potrzebne i zdrowe.Warto sprobowac.

Toć właśnie piszą na tym forum, w które Ty wlazłaś "z butami". Wypracowaliśmy sobie miejsce prawdziwie demokratyczne, rządzące sie bez potrzeby ingerencji i regulaminów, z pełną swobodą wypowiedzi. Oczywiście, jak to często dzieje się w świecie rządzonym przez idiotów, komuś to przeszkadzało i postanowił to zmienić, widocznie nie może funkcjonować w świecie bez bata. Z moich obserwacji wynika, że istnieje spory odsetek ludzi przejawiających zachowania, które nazywam duszą niewolnika. Ty stworzyłaś byt forumowy nielubiany przez wielu piszących tutaj i zbierasz konsekwencje demokracji. Dokładasz sobie jeszcze zasłaniając się funkcją, która w internecie jest odpowiednikiem władzy absolutnej. Obecna sytuacja jest próbą sił, zamachem na wolność i demokrację - tak to odbiera wielu użytkowników. Moim zdaniem przeprowadzasz sobie na nas eksperymenty psychologiczne, potrzebne Ci do badań, bądź doktoratu. Możliwa jest opcja, że po prostu zachowujesz się jak przysłowiowa blondynka. Twoje działania, no może poza konkursem na pierwszego zbanowanego, nie przyniosą pozytywnych skutków dla forum. Pamiętaj tylko, że taka zabawa skończy się odejściem większości użytkowników mających coś sensownego do powiedzenia i forum przemieni się w syf opanowany przez idiotów i trolle.
   Ci, którzy wyjechali i chcą tworzyć Polonię są otwarci na innych, na zmiany, na nowe przygody, inaczej by nie wyjechali.

To swietnie, ze Polacy chca cos robic!Mam nadzieje, ze bedzie wiecej polskich klubow, stowarzyszen i organizacji, moze powroci polska gazeta.Ja zadnych eksperymentow nie przeprowadzam, po prostu chcialabym rozmawiac z Polakami na ciekawe tematy.Wiem, ze wielu Polakow rowniez cierpi na emigracji z powodu tesknoty, niedopasowania,braku przyjaciol.Dlatego kazdy moze sie tutaj wypowiedziec, bez zadnych zamachow.
To nie ja stworzylam tylko wy stworzyliscie, najbardziej jadowite wypowiedzi pochodza od formulowiczow, nawet troll by takiego jadu nie wypuscil z ust. Musi byc tego jakas przyczyna.Moze brakuje Polakom miejsc oraz osob z ktorymi mogliby porozmawiac...

Jednak blondynka .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
retier1 napisał:
To jeśli jesteś dyplomowaną panią psycholog to już dawno powinnaś zauważyć że tej poloni w tym akurat miejscu nie ma Z tego co ja widzę to polak boi się otwierać na polaka a nie na środowisko do którego wszedł,czy Ty tego nie widzisz??????????????????????????? Nie wiem gdzie Ty widzisz te problemy z asymilacją z tutejszym społeczeństwem

No i doszlismy do problemu, dlaczego Polak Polakowi wilkiem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
mepsycholog napisał:
retier1 napisał:

No i doszlismy do problemu, dlaczego Polak Polakowi wilkiem?
No nie mep.Ręce mi opadły,wysiadam z tego pojazdu póki czas Szukaj następnych głodnych tych problemów,mam ciekawsze problemy do rozwiązania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Mysle, ze nie jest to za tak ciezki orzech do zgryzienia. Wystarczy, ze Polacy pozbeda sie stereotypow o samych sobie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
A jaki jest wedlug ciebie ten stereotyp? Spotykam kilku rodakow; kazdy z nich jest inny, jeden lubi lowic rybu, drugi jest bardzo religijny, ten trzeci najchetniej siedzi w domu przed telewizorem, a sasiadka polka dziala w przeroznych organizacjach i ma sile jak kon. Jeden lubi sledzie, inny lubi czekolade a trzeci sie odchuda. Nie ma co dopatrywac sie problemu i wmawiac innym, ze czarne jest biale skoro nie jest. Jest nas ok.40 mil Polakow, kazdy z nas ma inne potrzeby, zdolnosci, wyksztalcenie i powody dla ktorych jest taki a nie inny. I napewno nie jest to jak probujesz wmowic pietno komunizmu bo wielu nie interesuje polityka, a niektorzy znaja komunizm jedynie jako slowo. Jednakze do czego zmierzam jest bardzo wazne abysmy mieli swoje zdanie. Aby nikt nie zmuszal nas do myslenia, ze nauka angielskieg jest dobra, a rosyjskiego zla. Bo to jednostka decyduje co jast dla niej dobre, niezaleznie czy pochodzi z Pakistanu, Filipin, Niemiec czy Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
mepsycholog napisał:
Mysle, ze nie jest to za tak ciezki orzech do zgryzienia. Wystarczy, ze Polacy pozbeda sie stereotypow o samych sobie...

Czytam,czytam,czytam...i wiesz co?...dochodze do wniosku,że ty na siłę wymyslasz te wszystkie problemy....albo zasłyszysz gdzies i bach na forum....
nie przeczę,ze mozna podyskutowac o pewnych rzeczach natury psychologicznej ale to co tu sie wypisuje nijak sie ma do faktycznego stanu naszych umysłów...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
vika napisał:
A jaki jest wedlug ciebie ten stereotyp? Spotykam kilku rodakow; kazdy z nich jest inny, jeden lubi lowic rybu, drugi jest bardzo religijny, ten trzeci najchetniej siedzi w domu przed telewizorem, a sasiadka polka dziala w przeroznych organizacjach i ma sile jak kon. Jeden lubi sledzie, inny lubi czekolade a trzeci sie odchuda. Nie ma co dopatrywac sie problemu i wmawiac innym, ze czarne jest biale skoro nie jest. Jest nas ok.40 mil Polakow, kazdy z nas ma inne potrzeby, zdolnosci, wyksztalcenie i powody dla ktorych jest taki a nie inny. I napewno nie jest to jak probujesz wmowic pietno komunizmu bo wielu nie interesuje polityka, a niektorzy znaja komunizm jedynie jako slowo. Jednakze do czego zmierzam jest bardzo wazne abysmy mieli swoje zdanie. Aby nikt nie zmuszal nas do myslenia, ze nauka angielskieg jest dobra, a rosyjskiego zla. Bo to jednostka decyduje co jast dla niej dobre, niezaleznie czy pochodzi z Pakistanu, Filipin, Niemiec czy Polski
Najwazniejsze to miec prawo do wyboru, bez wzgledu na kolor skory i narodowosc. Kazdy jest inny i warto to akceptowac, szanowac.Mam na mysli stereotypy ktore Polacy maja o sobie.Stereotypy ktore oddalaja Polakow od siebie na obczyznie.Jest tez duzo gett Polskich, zamknietych na inne nacje, mowiacych ,ze wystarczy ze w pracy lamia sobie jezyki to po pracy chca sobie po polsku pogadac.To akutat wypowiedz z forum,przypomnialam sobie.
Nic nie wmawiam, ja tylko rozmawiam a to roznica.Jestem ciekawa co ludzie maja do powiedzenia, bo Polacy maja duzo argumentow.
Warto znac zdanie ludzi w roznym wieku jesli chodzi o komunizm, tych mlodych i tych starszych i jeszcze starszych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
W jednej odpowiedzi piszesz, ze polacy sa ,,niefajni,, wobec siebie, a teraz piszesz, ze sa getta polskie... czyli lubia sie w koncu wzajemnie czy nie bo sie wkrecilas troszeczke? HE HE ))
Ja nie mam nic do emigracji tej, ktora znam i ktora tez spotykam przypadkiem; ludzie jak wszedzie, nie wszystkich lubie i podziwiam, ale znacza dla mnie wiecej niz inne nacje poniewaz sa Polakami i mowia moim rodzinnym jezykiem Co odnosi sie do tych gett polskich, proponuje zorientowac sie jak sie ma sprawa norwegow na emigracji; w Tajlandii czy tez Hiszpanii. Oni sa dopiero zamknietym gettem, my polacy uczymy sie jezykow i w ten czy inny sposob otwieramy sie na te inne kultury natomiast Norwedzy za granica trzymaja sie TYLKO ze soba, nie ucza sie jezykow obcych (potrafia tylko po angielsku no bo ich sie zmuszalo w szkolach).
Chyba odezwal sie w tobie duch rywalizacji, ze taka jestes ,,dziwna,, wobec rodakow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Ja ci mówię vika, będziesz miała koszmary
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok